Bezmasé pokrmy z celého světa

Bezmasé pokrmy z celého světa

Ve světě, kde se stále více lidí obrací k vegetariánskému nebo veganskému způsobu stravování, nabývá na významu poznávání bezmasých pokrmů z různých kultur. Tyto pokrmy jsou často stejně bohaté a uspokojivé jako jejich masové protějšky, přičemž nabízejí širokou škálu chutí, které uspokojí i ten nejnáročnější jazýček. V tomto článku se podíváme na některé z nejzajímavějších a nejchutnějších bezmasých jídel z celého světa, které můžete zařadit do svého kulinářského repertoáru.

1. Falafel – Blízký východ

Jedním z nejoblíbenějších bezmasých jídel Blízkého východu je falafel, kuličky z rozmačkané cizrny nebo bobů, které jsou smíchány s bylinkami a kořením a smažené dozlatova.

Ingredience:

  • 500 g namočené cizrny
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • Špetka chilli prášku
  • Čerstvá petržel, jemně nasekaná
  • Sůl a pepř
  • Olej na smažení

Příprava:

  1. Cizrnu, která byla přes noc namočená a dobře opláchnutá, rozmixujte v mixéru společně s cibulí, česnekem, koriandrem, kmínem, chilli, petrželí, solí a pepřem do hladké směsi.
  2. Z této směsi tvarujte malé kuličky nebo placičky a smažte je ve vyhřátém oleji dozlatova.
  3. Podávejte s tahini omáčkou nebo zabalte do pita chleba s listovým salátem, rajčaty a okurkami.

2. Ratatouille – Francie

Ratatouille je klasické francouzské jídlo, které pochází z Provence. Je to dušený pokrm z různých druhů zeleniny, který může být podáván jako hlavní chod nebo jako příloha.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 malá cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 malý lilek, nakrájený na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 rajčata, nakrájená na kostičky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvé bylinky jako tymián a rozmarýn

Příprava:

  1. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli do zlatova.
  2. Přidejte česnek, cuketu, lilek a papriku a smažte, dokud zelenina nezačne měknout.
  3. Přidejte rajčata, bylinky, sůl a pepř. Zakryjte a duste na mírném ohni asi 20 minut.
  4. Podávejte teplé jako samostatný pokrm nebo jako doplněk k masu nebo rybám.

3. Gado-Gado – Indonésie

Gado-gado je populární indonéský salát, který kombinuje vařenou zeleninu, vařená vejce, bramborové placky, tofu a tempeh, podávané s bohatou arašídovou omáčkou.

Ingredience:

  • 200 g vařené zeleniny (mrkev, brokolice, fazolové lusky)
  • 2 vařená vejce, rozpůlená
  • 1 vařený brambor, nakrájený
  • 100 g tofu, usmažené
  • 100 g tempeh, usmažené
  • Arašídová omáčka (arašídové máslo, kokosové mléko, limetková šťáva, chilli, česnek)

Příprava:

  1. Připravte arašídovou omáčku smícháním arašídového másla s kokosovým mlékem, limetkovou šťávou, nasekaným česnekem a chilli. Rozřeďte trochou vody, aby byla omáčka hladká a tekutá.
  2. Na talíři rozmístěte vařenou zeleninu, vařená vejce, brambor, tofu a tempeh.
  3. Přelijte teplou arašídovou omáčkou a ihned podávejte.

4. Chana Masala – Indie

Chana Masala, jedno z nejpopulárnějších jídel severní Indie, je pikantní a robustní pokrm z nálevové cizrny vařené s rajčaty, cibulí a bohatou směsí koření.

Ingredience:

  • 400 g cizrny, namočené přes noc a uvařené
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky chilli prášku
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • Sůl a cukr podle chuti

Příprava:

  1. V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a smažte do vůně.
  2. Přidejte kmín, koriandr, kurkumu a chilli, smažte pár minut.
  3. Přidejte cizrnu, rajčata, sůl a cukr. Promíchejte a duste na mírném ohni 20-30 minut.
  4. Podávejte s rýží nebo naan chlebem.

Tyto recepty dokazují, že bezmasá strava může být stejně rozmanitá a vzrušující jako jakákoli jiná. Každý z těchto pokrmů představuje unikátní kombinaci ingrediencí a technik z různých koutů světa, poskytující nejen vynikající chuť, ale i širokou paletu nutričních benefitů.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *