Ve světě, kde se stále více lidí obrací k vegetariánskému nebo veganskému způsobu stravování, nabývá na významu poznávání bezmasých pokrmů z různých kultur. Tyto pokrmy jsou často stejně bohaté a uspokojivé jako jejich masové protějšky, přičemž nabízejí širokou škálu chutí, které uspokojí i ten nejnáročnější jazýček. V tomto článku se podíváme na některé z nejzajímavějších a nejchutnějších bezmasých jídel z celého světa, které můžete zařadit do svého kulinářského repertoáru.
1. Falafel – Blízký východ
Jedním z nejoblíbenějších bezmasých jídel Blízkého východu je falafel, kuličky z rozmačkané cizrny nebo bobů, které jsou smíchány s bylinkami a kořením a smažené dozlatova.
Ingredience:
- 500 g namočené cizrny
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- Špetka chilli prášku
- Čerstvá petržel, jemně nasekaná
- Sůl a pepř
- Olej na smažení
Příprava:
- Cizrnu, která byla přes noc namočená a dobře opláchnutá, rozmixujte v mixéru společně s cibulí, česnekem, koriandrem, kmínem, chilli, petrželí, solí a pepřem do hladké směsi.
- Z této směsi tvarujte malé kuličky nebo placičky a smažte je ve vyhřátém oleji dozlatova.
- Podávejte s tahini omáčkou nebo zabalte do pita chleba s listovým salátem, rajčaty a okurkami.
2. Ratatouille – Francie
Ratatouille je klasické francouzské jídlo, které pochází z Provence. Je to dušený pokrm z různých druhů zeleniny, který může být podáván jako hlavní chod nebo jako příloha.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 malá cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 malý lilek, nakrájený na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky jako tymián a rozmarýn
Příprava:
- V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli do zlatova.
- Přidejte česnek, cuketu, lilek a papriku a smažte, dokud zelenina nezačne měknout.
- Přidejte rajčata, bylinky, sůl a pepř. Zakryjte a duste na mírném ohni asi 20 minut.
- Podávejte teplé jako samostatný pokrm nebo jako doplněk k masu nebo rybám.
3. Gado-Gado – Indonésie
Gado-gado je populární indonéský salát, který kombinuje vařenou zeleninu, vařená vejce, bramborové placky, tofu a tempeh, podávané s bohatou arašídovou omáčkou.
Ingredience:
- 200 g vařené zeleniny (mrkev, brokolice, fazolové lusky)
- 2 vařená vejce, rozpůlená
- 1 vařený brambor, nakrájený
- 100 g tofu, usmažené
- 100 g tempeh, usmažené
- Arašídová omáčka (arašídové máslo, kokosové mléko, limetková šťáva, chilli, česnek)
Příprava:
- Připravte arašídovou omáčku smícháním arašídového másla s kokosovým mlékem, limetkovou šťávou, nasekaným česnekem a chilli. Rozřeďte trochou vody, aby byla omáčka hladká a tekutá.
- Na talíři rozmístěte vařenou zeleninu, vařená vejce, brambor, tofu a tempeh.
- Přelijte teplou arašídovou omáčkou a ihned podávejte.
4. Chana Masala – Indie
Chana Masala, jedno z nejpopulárnějších jídel severní Indie, je pikantní a robustní pokrm z nálevové cizrny vařené s rajčaty, cibulí a bohatou směsí koření.
Ingredience:
- 400 g cizrny, namočené přes noc a uvařené
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky chilli prášku
- 400 g konzervovaných rajčat
- Sůl a cukr podle chuti
Příprava:
- V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a smažte do vůně.
- Přidejte kmín, koriandr, kurkumu a chilli, smažte pár minut.
- Přidejte cizrnu, rajčata, sůl a cukr. Promíchejte a duste na mírném ohni 20-30 minut.
- Podávejte s rýží nebo naan chlebem.
Tyto recepty dokazují, že bezmasá strava může být stejně rozmanitá a vzrušující jako jakákoli jiná. Každý z těchto pokrmů představuje unikátní kombinaci ingrediencí a technik z různých koutů světa, poskytující nejen vynikající chuť, ale i širokou paletu nutričních benefitů.