Jednoduché recepty z dostupných surovin: vaříme z toho, co dům dal

vaříme z toho, co dům dal

Známe to všichni – přijdete domů, lednice prázdná a hlad vám kouká z očí. Co teď? Nezoufejte! I s minimem ingrediencí se dá vykouzlit výživná a chutná večeře, která zasytí celou rodinu. Nemusíte hned volat rozvoz jídla; stačí využít zásoby, které máte běžně doma, a trocha kuchařské improvizace. Níže najdete tipy na suroviny a jídla, díky nimž uvaříte snadno i bez plné spíže.

Základní suroviny, které máte (skoro) vždy doma

Mějte po ruce pár univerzálních potravin, z nichž lze rychle něco uvařit:

  • Těstoviny, rýže, brambory – základ sytého jídla.
  • Vejce – vydatný základ pro omelety, zapečená jídla nebo třeba palačinky.
  • Cibule, česnek – dodají chuť téměř každému pokrmu.
  • Konzervy (fazolí, cizrny, tuňáka) a sterilovaná zelenina (kukuřice, hrášek) – dlouhá trvanlivost a rychlé použití do jídel.
  • Mražená zelenina – již nakrájená a kdykoli k dispozici pro polévky, rizota či přílohy.
  • Mouka, mléko – základ na těsto (na palačinky, knedlíky či zahuštění omáčky).
  • Koření a bujóny – i jednoduché suroviny povýší na chutné jídlo.

Tip: Udržujte si zásobu trvanlivých potravin, ze kterých vždy něco vykouzlíte. Když máte v zásobě např. rajčatovou passatu, konzervu fazolí a těstoviny, zvládnete uvařit rychlé těstoviny ve stylu boloňského ragú. S bramborami, vejci a cibulí zas připravíte výbornou omeletu nebo bramboráky.

Jak ušetřit čas v kuchyni 7 tipů

Jak ušetřit čas v kuchyni: 7 tipů pro zaneprázdněné rodiny

adminČvn 5, 20254 min read

Vařit každý den čerstvé jídlo pro rodinu může být oříšek, zvlášť když máte práce až nad hlavu. Naštěstí existují způsoby,…

5 tipů na rychlé večeře pro děti

Rychlá večeře pro děti: 5 snadných nápadů, které ocení celá rodina

adminČvn 5, 2025
Poctivé kuře na paprice

Poctivé kuře na paprice, které si zamiluje každý

adminÚno 26, 2025

5 jednoduchých jídel z toho, co dům dal

  1. Špagety aglio olio (těstoviny s česnekem a olejem) – Na toto slavné italské jídlo potřebujete jen špagety, česnek, olivový olej a trochu koření. Těstoviny uvařte, mezitím na oleji opražte plátky česneku a chilli (dle chuti) a vše promíchejte. Aglio olio zvládne každý začátečník a překvapí skvělou chutí. Máte-li sýr, nastrouhejte navrch parmezán nebo eidam.
  2. Chleba ve vajíčku – Klasika z dětství, která zachrání večeři i snídani. Stačí krajíce chleba a pár vajec: rozšlehaným vejcem potřete chleby (nebo je v něm namočte) a opečte na pánvi dozlatova. Pro zdravější variantu použijte minimum oleje či másla. Podávejte s tím, co najdete – okurka, rajče, hořčice, kyselá okurka. Rychlé, levné a syté jídlo.
  3. Zapečené těstoviny „co dům dal“ – Těstovinový nákyp snese téměř jakékoliv ingredience. Uvařte těstoviny, smíchejte s rozšlehanými vejci a trochou mléka či smetany. Přidejte, co je po ruce: kousek uzeniny, sýr, zeleninu (třeba brokolici či špenát), případně zbytky pečeného masa. Ochuťte solí, pepřem, bylinkami. Směs vsypte do zapékací mísy a pečte ~20 minut, dokud povrch nezezlátne. Vznikne vydatné jídlo, které obměníte pokaždé podle zásob.
  4. Polévka z lednice (zeleninová “co dům dal”) – Polévka je vynikající způsob, jak zužitkovat zbytky. Do hrnce dejte vodu a bujón (nebo vývar, pokud máte), přidejte veškerou zeleninu, kterou najdete – mrkev, bramboru, kus celeru, cibuli. Přihodit můžete i zbytky masa nebo luštěnin z konzervy. Vařte do změknutí zeleniny, dochuťte solí, pepřem, česnekem či bylinkami. Za půl hodinky máte plný hrnec výživné polévky, která zahřeje a zasytí.
  5. Pomazánky z čehokoli – Když je nejhůř, udělejte rychlou domácí pomazánku. Například vajíčková pomazánka (uvařená vejce rozmačkat s trochou hořčice, majonézy/jogurtu, osolit) nebo tuňáková (konzerva tuňáka smíchaná s tvarohem či žervé, citrónovou šťávou a kořením). Natřete na pečivo a máte hotovo. Fantazii se meze nekladou – zkuste kombinovat to, co najdete: trochu sýra, zbytek šunky, bylinky ze zahrádky, lžičku kečupu nebo sterilované kukuřice… Pomazánky jsou nenáročné a děti ocení veselé obložené chlebíčky k večeři.

Vaření z dostupných surovin má i další výhody: jednak šetříte peníze (využijete maximum z nakoupených potravin, místo abyste objednali pizzu), a také omezíte plýtvání. Nebojte se experimentovat – některé skvělé recepty vznikly právě improvizací. Až příště nebude doma „nic k jídlu“, víte, že s trochou kreativity hlad zaženete!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *